Shoottaaminen
Sunnuntaina lähdimme hyökkäämään kaverin jalkoihin shoottaamalla. Shootti tarkoittaa siis liikettä, missä syöksytään kaverin jalkoihin kiinni tavalla tai toisella. Ensimmäisessä versiossa lähtötilanne oli pystyotteluasento, missä omien jalkojen asento on vastakkainen kaverille: eli jos kaverilla on oikea jalka edessä, vaihdetaan oma asento sellaiseksi, että itsellä on vasen jalka etummaisena. Tästä asennosta lähdetään laskeutumaan maahan siten, että oma etummainen polvi tulee mattoon kaverin etummaisen jalan ulkopuolelle. Oma pää tule vasten kaverin kylkiluita ja takimmainen jalka pysyy suorana, jolloin saadaan työnnettyä kaveria hieman taaksepäin. Kaverin horjahtaessa noustaan samalla vauhdilla ylös ja halataan kaverin jalka omaa kroppaa vasten. Vaihdetaan asento sellaiseksi, että omat jalat ovat molemmat kaverin jala ulkopuolella, toinen käsi pitää kaverin jalan hallussa ja toisella otetaan ote kaverin lantion ympäriltä. Tästä viedään kaveri mattoon pyyhkäisemällä tämän tukijalka pois alta ja tulemalla itse perässä mattoon (mieluiten hyvään sivukontrolliin). Oheisella videolla näkyy kohdasta 1:05 eteenpäin samanlainen shootti + alasvienti -kombo, joskin ote kaverin jalasta on kauempaa kuin mitä treeneissä harjoittelimme:
Seuraavaksi katsoimme shootista versiota, missä lähdetään hyökkäämään suoraan perinteisestä pystyotteluasennosta, missä kaverin asento on peilikuva omasta (eli molemmilla on esim. vasen jalka edessä). Shootti itsessään tapahtuu samanlaisella liikkeellä, mutta tällä kertaa oma etummaisen jalan polvi tulee kaverin jalkojen väliin (suurinpiirtein tämän edessä olevan jalan kohdalle). Pää tulee taas vasten kaverin kylkiluita ja käsillä otetaan halausote kaverin etujalasta. Taakse jäänyt tukijalka tuodaan kaverin nilkan taakse "merenneitoasentoon" eli sääri maahan polvi ulospäin ja jalkapohja sisäänpäin osoittaen. Tästä työnnetään kaverin kumoon nojaamalla ylävartalolla tämän jalkaa vasten.
Kolmannessa variaatiossa lähdetään shoottaamaan kaverin jalkojen väliin samoin kuin edellisessä versiossa, mutta tällä kertaa oma pää tuodaan vasten kaverin kylkeä (tämän etujalan puolelle) ja käsillä napataan ote kaverin molempien jalkojen takaa. Ote on parasta ottaa kaverin polvitaipeista tai vähän niiden yläpuolelta. Alasvientiä myös helpottaa, jos kaverin jalkoja saa puristettua yhteen. Seuraavaksi oma tukijalka tuodaan kaverin etujalan viereen ja kaveria lähdetään puskemaan kumoon kiertävällä liikkeellä. Tässä kädet keventävät kaverin jalkoja, päällä pusketaan kaveria sivulle ja tukijalka työntää voimakkaasti. Kaverin kaatuessa seurataan mukana mattoon ja tullaan jälleen hyvään sivukontrolliin. Oheisella videolla näkyvät kahden jalan alasviennin tärkeimmät yksityiskohdat:
Shootata voi siis monella tapaa ja erilaisia versioita on olemassa vielä paljon enemmän kuin mitä nyt kävimme treeneissä läpi. Mutta lähtipä kaverin jalkoihin hyökkäämään millä tavalla tahansa, niin tärkeää on muistaa hyvä asento (ei katsota maahan) ja liikkeen jatkuvuus. Shootatessa ei voi pysähtyä, vaan tärkeää on, että liikettä pyritään jatkamaan "kaverin läpi". Sinnikkyydellä ja liikkeellä saa myös korvattua paljon tekniikan puutteita, sillä päättäväisellä puskemisella kaverin saa yleensä lopulta kaatumaan, vaikka tämä aluksi puolustaisikin liikettä.
Sprawl & giljotiini
Tiistaina vaihdoimme näkökulmaa ja katsoimme vastareaktioita päälläolijalle, kun kaveri yrittää shootata jalkoihin. Vastaliike tähän on nimeltään sprawl ("sprooli"), jolla tarkoitetaan omien jalkojen heittämistä nopeasti taakse ja painon tuomista kaverin yläselän päälle. Sprawlissa on tärkeää heittäytyä kunnolla kaverin päälle ja viedä jalat niin kauas kuin mahdollista, jotta shoottaaja ei enää ylettäisi niihin eikä pystyisi jatkamaan liikettä eteenpäin. Kunnon sprawlissa oma lantio kääntyy siten, että oma etummainen jalka (joka on alttiimpi kaverin hyökkäykselle) tulee hieman kauemmaksi ja tämän puoleinen kylki kohti mattoa. Lantio tiputetaan kunnolla kohti mattoa, eli takamusta ei missään nimessä jätetä pystyyn. Vahvalla sprawlilla kaveri pyritään saamaan mattoon kontalleen tai kilppariasentoon. Tästä on hyvä lähteä esim. kiertämään selkään.
Giljotiinia hakemassa |
Toinen vaihtoehto kaverin ollessa kontillaan on hyökätä esimerkiksi giljotiini-kuristuksella. Giljotiinissa kaverin pää otetaan kainaloon siten, että oma olkavarsi on kaverin niskaa vasten ja kämmen kiertyy kaulan ali. Käsi pyritään tuomaan mahdollisimman pitkälle, jotta ote olisi mahdollisimman tiukka. Kiristämisvaihtoehtoja kuristukseen on kaksi: voidaan joko painaa toisella kädellä kuristavaa kämmentä tiukemmin vasten kaverin kaulaa (siten, että oma peukalo osoittaa kohti kaverin päätä) tai sitten omista sormista voidaan ottaa kuppiote ja tuoda ei-kuristavan käden kyynärpää kaverin selän päälle. Molemmilla versioilla paine kaverin kaulan sivuilla kasvaa ja lisäksi kuristus viimeistellään vetämällä omia käsiä hieman taaksepäin (eli kohti kaveri kurkkua).
Giljotiinin kiristämisessä on erittäin tärkeää, ettei kaverin päätä lähdetä kääntämään mihinkään muuhun suuntaan! Mikäli kaverin kaulaan tulee kiertoliikettä, on se erittäin vaarallista kaulan nikamille ja kisoissa tilanne johtaisi välittömään diskaukseen.
Giljotiini on varsin monipuolinen kuristus, jota voi hakea myös mm. suoraan pystypainitilanteesta sekä guardista alta. Perusperiaatteet lopetuksessa ovat samat positiosta riippumatta. Giljotiinin hakeminen on varsin helppoa, jos kaveri työntää päätään eteensä. Tämän vuoksi esim. shootatessa on erittäin tärkeää tuoda oma pää tiukasti kiinni kaveriin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti