torstai 15. joulukuuta 2016

Tiistai 13.12. - X-passista knee slideen

Aloitimme treenit jo tutuiksi tulleilla x-pass drilleillä, joilla harjoittelimme napakkaa sisäänmenoa ja kaverin horjuttamista hartiasta ja polvesta. Tällä kertaa katsoimme kuitenkin tarkemmin tilannetta, jossa kaveri saa hyvän hookin kiinni jalkaan, eikä x-pass -ohitus onnistukaan. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä päästyämme kaverin jalkojen väliin on tästä helppo jatkaa perinteiseen knee slide -ohitukseen, joka onkin allekirjoittaneen ehdoton suosikki.

Ohituksen 1. vaihe eli polvi mattoon

Ohitustaktiikan vaihto tapahtuu, kun huomataan, että kaverin hookki ei irtoa x-pass-potkun yhteydessä. Reaktiona pudotetaan oma paino alas ja tuodaan taakse heilautettu jalka kaverin reiden päälle - mieluiten siten, että oma polvi tulee maahan asti. Samalla palautetaan välittömästi kaveria hartiasta horjuttanut käsi kiinni omaan kylkeen, jotta saadaan oma kainalo suojattua. Tämä on erityisen tärkeää, sillä jos kainalon jättää auki, avautuu kaverille ohitusyrityksestä paikka kiivetä selkään. Vedetään siis oma kyynärpää kiinni kylkeen ja samalla kontrolloidaan tällä kädellä, ettei kaveri saa palautettua polvea väliin. Tämän jälkeen lähdetään hakemaan kaverin kainaloa alakautta haltuun sekä tuomalla toisen käden kontrolliksi kaverin kaulukselle. Kaulusote haetaan niin syvältä kuin mahdollista ja omaa kättä suoristamalla estetään kaverin kääntyminen kohti. Myös omaa päätä voi käyttää tuomaan painetta kaverin leuan alle. Kun ollaan saatu hyvä kontrolli kaverista (kainalo tai kaulus, mieluiten molemmat), voidaan lähteä liu'uttamaan polvea läpi kaverin jaloista. Tässä täytyy muistaa oikea suunta, eli tärkeää on tuoda omaa lantiota mattoon ja suunnata polvi ulospäin. Mikäli polvea lähtee liu'uttamaan suoraan kohti kaverin päätä, ei paine säily hyvänä ja allaolijan on helpompi lähteä pakenemaan tai puolustaa ohitusta. Mikäli kaveri on erityisen pihtijalkainen ja oma nilkka jää jumiin, voi sitä irrottaa potkaisemalla toisella jalalla kaverin polvesta. Ohitus viimeistellään hyvään sivukontrolliin.


Hyvää painetta knee slidessa

 Mikäli kaveri ei kerkeä reagoimaan kunnolla ohitukseen, voi olla että polven maahan tuomisen jälkeen sen pääsee liu'uttamaan suoraan ohi sideen. Tällöinkin kannattaa kuitenkin muistaa oikeat liikesuunnat ja olla tarkkana siitä, ettei kaveri pääse livahtamaan selkään. Jos kaveri puolustaa hyvin tai haluaa itse varmistua ohituksen onnistumisesta, ei tilanteessa kuitenkaan ole mikään kiire. Kun oma polvi on matossa ja osaa pitää paineen kaverin päällä, on ohituksen viimeistely oikeastaan vain ajan kysymys. Maltti on siis valttia tässäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti