Fight clubin viikon teeman mukaisesti käytiin kilpparia päältä. Kun kaveri on kilpparissa, paras paikka kontrolloida on joko sivulta tai takaa. Suoraan edestäkin voi toki kontrolloida (ja hakea lopetuksia), mutta tällöin kaverin lantio ei ole hallussa, joten pakeneminen on helpompaa. Katsottiin yleisesti kilpparin kontrollointia ja miten liikkua mukana jos kaveri lähtee liikkeelle. Takana ollessa tärkeää on pysyä varpaat aktiivisena ja matalalla. Polvilla puristetaan kaverin lantiota, jolloin liikkuminen vaikeutuu. Sivulla ollessa toinen jalka tulee kaverin jalan viereen, taas varpaat tulisi olla aktiivisena, jolloin oma liikkuminen on helpompaa. Saman puolen kädellä otetaan ote kaverin yli lonkkaluulle. Nojataan kaverin lantion päälle ja näin saadaan taas estettyä kaverin liikettä. Jos kaveri lähtee liikkeelle, tärkeää on pysyä liikkeessä mukana. Käsi lonkalla ja liimautuminen lantioon kiinni auttaa tässä. Usein kaverin esim. yrittäessä pakoa kuperkeikalla, päädytään sivusidontaan. Tärkeintä kilpparissa on siis liimautua kiinni ja liikkua, jolloin kaveri ei pääse palauttamaan guardia.
Katsottiin myös kaksi tapaa saada hookit sisään ja ottaa selkä haltuun. Molemmissa lähdettiin liikkeelle kontrolloinnista sivulta. Ensimmäisessä selänotossa on saatu turvavyöote kiinni. Tehdään pieni hyppäys ja vaihdetaan toinen jalka kaverin jalan viereen. Toinen jalka tulee siis toiselle puolelle lantiota. Samalla liikkeellä nykäistään kaveria takaviistoon. Useasti tässä vaiheessa saadaan suoraan alapuolinen hookki sisään. Jos hookkia ei kuitenkaan saa, on hyvä jatkaa liikettä toiselle kyljelle ja matkalla ujuttaa hookki sisään. Yleisenä muistisääntönä selkäänmenosta kun ollaan saatu toinen hookki sisään on, että tulisi olla sillä kyljellä, jolla hookki on sisässä. Viimeistellään selkään meno niin, että tuodaan omat jalat kiinni, esim. toinen jalkapohja toiseen jalkapöytään, puristetaan polvia yhteen, pidetään yläselän kontrolli tiukkana, taivutetaan omaa ja samalla kaverin selkää kaarelle, jolloin vapautuu tilaa laittaa hookki sisään.
Toisinaan kaveri kilpparoituu ihan pienelle sykkyrälle, eikä saada millään kaivettua turvavyöotetta kiinni. Tällöin otetaan taas ote lonkkaluusta ja laitetaan toinen käsi maahan tueksi. Nykäistään kaveria koko oman kropan painon avulla hieman takaviistoon. Jos nykäisy on tarpeeksi voimakas, saadaan kaveri kokonaan kumoon ja päädytään sivusidontaan. Useimmiten saadaan kaveri vain kyljelleen. Tällöin pidetään lonkkaluulla olleella kädellä koko ajan paino kaverin lantion päällä. Annetaan kaverin kääntyä takaisin kilppariin, mutta hidastetaan liikettä painolla. Samalla liutetaan ulompi jalka hookiksi. Selkä otetaan taas haltuun samalla tavalla kuin äskeisessä tekniikassa.
Kilpparista päältä on siis tärkeä muistaa olla koko ajan liimautuneena kaveriin ja esim. selkäkontrolliin edetessä tehdä eteneminen hyvän kontrolloinnin kautta. Ilman kontrollia tehtävä hookkien tunkeminen kostautuu yleensä, koska kaveri pystyy liikkumaan. On myös hyvä muistaa, että kilpparissa olevaa kaveria on vaikea liikuttaa suoraan eteen, taakse tai sivuille. Suoraan taaksepäin vetäminen on myös vaarallista kilpparissa olevan nilkoille. Eli jos lähdetään liikuttamaan kilpparia, tulee se tehdä etu- tai takaviistoon.
Jyväskylän Fight Like a Girl Club on Jyväskylän Fight Clubilla treenaavista naisista koostuva treeniporukka. Lajeinamme ovat brasilialainen jiu-jitsu, lukkopaini ja vapaaottelu. Klubilla on naisten treenit kahdesti viikossa. Tämä blogi toimi vuosina 2011-2018 näiden treenien treenipäiväkirjana. Toiminta salilla jatkuu entisellään, mutta treenipäiväkirjan sijaan blogissa julkaistaan nykyisten ja maailmalla vaikuttavien klubilaisten kirjoituksia treeneistä, kisaamisesta ja kamppailevista naisista.
keskiviikko 22. huhtikuuta 2015
Tiistai 21.4. - Kilpparin kontrollointia ja selkään menoja
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti