maanantai 8. syyskuuta 2014

Tiistai 2.9. ja sunnuntai 7.9. - Guardista ohi ja vähän äkkiä

Tällä viikolla aiheena oli avoimen guardin ohitus. Lähdimme liikkeelle ns. otteettomasta guardista ja tavoitteena oli päästä kaverista ohi ilman että tälle annettaisiin mahdollisuutta hakea otteita kiinni ja aloittaa guardin peluuta. Tämän estämiseksi on ensiksi tärkeää seistä hyvässä perusasennossa jalat koukistuneena, pää samalla tasolla kaverin kanssa ja kädet aktiivisina edessä sekä horjuttamassa kaveria että torjumassa tämän otteita.

Tiistaina aloitimme ohitustreenit jalkavedolla. Allaoleva kaveri tuo usein jalkansa lantiolle etäisyyttä pitämään, mutta sen voi hakea sinne myös itse kippaamalla maassa istuvan kaverin jalasta selälleen. Heti kun jalka tulee lantiolle, lähdetään sitä siirtämään sivuun. Tämä tapahtuu ensisijaisesti lantion liikkeellä: lantiota voi työntää ensin hieman eteenpäin (jolloin kaveri todennäköisesti alkaa työntämään jalallaan vastaan), minkä jälkeen lantiota nykäistään elvismäisellä liikkeellä nopeasti taaksepäin sekä käännetään sivulle siten, että kaveri jalka siirtyy sen ohi. Kädet avustavat jalkaa sivuun, mutta eivät ole mitenkään pääosassa. Heti kun kaverin jalka on siirtynyt pois tieltä, pudottaudutaan alas ja tuodaan reilusti painetta kaverin lantiolle. Tästä voi siirtää toisen käden kaverin niskaan, kontrolloida toisella kättä/kainaloa ja hivuttautua sivukontrolliin. Toinen yleinen vaihtoehto on, että kaveri lähtee kääntymään kilppariin. Tässä tapauksessa hidastetaan kaverin kääntymistä tuomalla kyynärvarrella painetta tämän lantiolle sekä kääntämällä alempi jalka hookiksi kaverin liikkeen mukana.

Sunnuntaina teemana oli pukupaini sekä nk. x-pass -ohitus. Teimme versiota, jossa astutaan maassa istuvan kaverin jalkojen väliin, toisella kädellä tartutaan väliin jäävän polven ulkosyrjästä ja toisella kaverin kauluksesta. Väliin jäänyt jalka potkaistaan ylöspäin ja samalla kaveria horjutetaan kauluksesat/hartiasta taaksepäin ja polvi siirretään syrjään. Viimeistellään tuomalla polvi pakille tai tulemalla sideen. Onnistuakseen ohituksen täytyy olla säpäkkä ja oikein ajoitettu; jalkojen väliin astuttaessa kaverille ei saa antaa tilaisuutta hakea guardia kiinni tai imeytyä jalkaan kiinni. Oheiselta videolta näkyy kaksi drilliharjoitusta, joita teimme sekä muutakin asiaa x-passista:

https://www.youtube.com/watch?v=4NV2VLjSaYk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti