keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Tiistai 24.5.2011 - Muutama sviippi

Vaihteeksi ei menty konseptiajattelulla vaan tehtiin "puhdasta tekniikkaa". Teemana siis sviipit, joista valitsimme muutaman: lisää vaihtoehtoja hipbumpille ja saksisviipille ;).

Perus perhosguardista lähtevä spviippi: Istuma-asento hieman toisella kankulla, oma pää ja hartia kaverin pää-hartialinjan alapuolella kaverissa kiinni, ei istuta liian lähellä kaveria vaan hieman etukenossa. Toinen käsi haetaan underhookiksi, toisella plokataan kaverin toinen - tukikäsi - joko sulkemalla se omaan kainaloon tai kaverin munasarjoja kohti työntämällä. Underhookin puoleinen jalka toimii hookina, toinen jalka liu'utetaan tämän ali ja samalla kallistetaan koko pakettia hieman takaviistoon elikkäs sviipataan. Kaverin ylävartalo kannattaa pitää kontrollissa, jotta ihmispaketti liikkuu helpommin. Videoesimerkki, jossa on vähän ylimääräistä brassailua, mutta kyllä se itse sviippikin siellä tulee.

Toinen päivän sviippi lähti liikkeelle puolittaisesta spiderguardista. Kaverin toinen käsi koukataan yläkautta saman puolen jalalla "jemmaan", ote hihasta. Tämä hallinta pidetään tiukkana ja aletaan hakemaan toisella kädellä otetta kaverin saman puolen jalasta suurin piirtein reiden/polven alueelta. Samalla lähdetään hakeutumaan kaverin alle, ja plokataan jemmatun käden puoleisen jalan liikettä hookkaamalla se reiden alta (yhä kättä jemmaten). Kaveri sviipataan itsen yli, jemmatun käden suuntaan viistoon. Kun kaveri lähtee kääntymään, irroitetaan ote jemmatusta kädestä. Tämä helpottaa päälle kipuamista, eikä tule vahingossa tehtyä hauislukkoa (BJJ-säännöt).

Vaihtoehto kaksi lähti samasta käsijemmasta, mutta kaveri nouseekin tällä kertaa pystyyn. Tällöin jemmakäden puolesella jalalla työnnetään kaveria lantion/nivusten kohdalta (työntävän jalan varpaat ulospäin), toisella jalalla plokataan kaverin jemmakäden puoleinen jalka koukkaamalla se kantapään takaa. Vapaalla kädellä puolestaan plokataan kaverin toinen jalka kantapään takaa. Jotta otteet saa kiinni, joutuu todennäköisesti liikkumaan pikkuisen kaverin alle. Jalalla työntäminen ja kaverin jalkojen plokkaukset tehdään yhtäaikaisesti, ja sviipataan kaveri takaviistoon. Hihaotteen voi taas irroittaa, jotta pääsee paremmin päälle.

Kahden viimeisen sviipin sanallinen kuvailu oli kyllä todella vaikeaa, enkä tähän hätään löytänyt videoesimerkkejä. Pahoittelen. Pitää jatkossa yrittää kuvata tai videoida. Mutta treeneissä olleille saattaa tulla joitain muistisääntöjä. Yleisesti sviipit on vaikeita pakottaa kaverille, vaan ne perustuvat toisen liikkeisiin (joskus toisen liikuttamiseen) ja niihin reagoimiseen. Ajoitus on siis näissä tärkeä, joten ei kannata masentua, jos sviippi ei heti ekalla, tokalla tai edes kolmannellakaan kerralla toimisi sparrissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti