maanantai 9. toukokuuta 2011

Sunnuntai 8.5.2011 - guardin palauttaminen

Ohjelmassa oli guardin palauttaminen sidestä ja halffista. Ajatuksena se, että jos ollaan jo ajauduttu pulaan eli jouduttu alle sivusidontaan niin lähdetään rakentamaan puolustusta guardin palauttamisen pohjalta. Siinä olennaista:

- pidetään kädet turvassa eli mahdollisimma tiiviisti kyljissä kiinni. Vaikka käsillä työstetäänkin tilaa, tulee välttää tilanteita jossa käsi työnnetään täysin suoraksi.

- lähdetään kääntymään päällä olevaa kohti. Tarkoitus on saada tuotua omat jalat oman torson ja vihulaisen väliin. Jos niille ei saa pelkän kääntymise avulla tilaa, tehdään katkarapu siten että lantio liikkuu viistosti "ulos" sidonnasta. Ei siis katkarapuilla suoraa sivulle.

- kun jalat saadaan väliin palautetaan joko halfguard tai suljettu guard. Suljettuun tähdätessä pyritään ottamaan vihusta sellaiset otteet, että tämä ei pääse suoristamaan itseään vaan pysyy alhaalla.

Erityishuomioita tilanteeseen, jossa halfguard halutaan palauttaa kokoguardiksi:

- jos on tullut painetuksia selälleen, tulee pyrkiä pääsemään kyljelleen naama kohti päällä olevaa. Tämän jälkeen taistellaan kainalosta eli pyritään saamaan underhook päällä olijan lähemmästä kädestä.

- kontrollin kautta lähdetään joko tekemään katkarapua tai uittamaan tilan puitteissa jalkaa suoraan vihulaisen ympäri. Kontrolloidaan edelleen siten, ettei toinen pääse nousemaan liian pystyyn.

Yleistä:

- guardin palautus ei ole pistesuoritus eikä siten ultimaattinen ratkaisu matsin voittamiseen. Siksipä on hyvä olla mietittynä jo valmiiksi se seuraava askel eli mitä aiot tehdä kun olet saanut guardin palautettua (suljetusta esim. juji, triangeli, ristikuristus, hip pumb).

- suljettu guard ei ole pakollinen eikä välttämätön väline pelaamiseen vaan omien intressien mukaan voi pyrkiä hakemaan halfguardin, avoimen guardin, butterflyn tai vaikkapa spiderin. Monille vähemmän aikaa treenanneille suljettu guard on helpoin hahmottaa ja sieltä lienee eniten työkaluja seuraavaan vaiheeseen.

- jos joutuu alle sivusidontaan, niin jotain on mennyt pieleen ja täytyy hyväksyä se, että tilanteen parantamiseksi pitää tehdä hieman enemmän töitä. Rauhallisuus ja määrätietoisuus auttavat kuitenkin tässäkin asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti