tiistai 13. tammikuuta 2015

Sunnuntai 4.1. & Tiistai 6.1. - Guardijuttuja

Tiistai 6.1. - Guardiin veto


Guardiin veto on yleinen aloitus bjj:ssä, ja hyvä vaihtoehto erityisesti jos pysty ja alasviennit tuntuvat vielä vierailta. Kisoissa guardiin vedosta ei saa pisteitä, mutta se päätyy yksinkertaisimmillaan tuttuun suljettuun guardiin, josta on harjoiteltu monia lopetuksia ja sweeppejä.

Harjoittelimme guardiin vetoa ja guardiin hyppäämistä Hennariikan johdolla. Toinen käsi nappaa kiinni kaulukseen ja toinen kaverin hihaan. Lähdettiin liikuttamaan kaveria pyöreällä liikkeellä, jotta saataisiin kaverin hyvä ryhti rikottua. Ensimmäisessä versiossa tuotiin hihaotteen puoleinen jalka kaverin lantiolla rikkomalla samalla voimakkaasti kaverin posturea käsien vedolla ja jalan työnnöllä. Suljetaan guard voimakkaalla jalkojen liikkeellä.

Guardiin hyppy tapahtuu muuten samalla tavalla, mutta ensimmäinen jalka tuleekin suoraan kaverin lantion ohi tähdäten omien jalkojen sulkemiseen kaverin ympäri eli suljettuun guardiin. On tärkeää muistaa horjuttaa kaveria hyvin, ettei tämä jäisi pystyasentoon seisomaan.

Molemmissa tekniikoissa on muistettava, että jos kaveri saa napattua jalasta kiinni, saa kaveri siitä alasvientipisteet (2p). Sen vuoksi aloitettiin aina nostamalla ensimmäiseksi hihaotteen puoleinen jalka.

Sunnuntai 4.1. - Lopetuksia suljetusta guardista sekä jujin puolustaminen


Peruskurssin kertauksena harjoiteltiin suljetun guardin työstämistä alta. Ensiksi on tärkeää muistaa rikkoa kaverin posturea aktiivisesti käsillä ja jaloilla. Käsillä voi vetää kaveria niskasta tai kauluksesta alaspäin vetäen samalla jaloilla. Samalla kun kaveri saadaan vedettyä alaspäin, jaloilla kiivetään guardia ylöspäin.

Suora käsilukko eli juji suljetusta guardista:

Tuodaan kaverin kyynärpää oman vartalon keskilinjan yli vetämällä esim. ristikkäisellä kädellä ojentajasta.

Toisella kädellä voi vetää ristikkäisestä olkapäästä alaspäin. Oma rintamasuunta kääntyy lukotettavan käden suuntaisesti työntämällä jalalla lantiolta, mutta varotaan työntämästä samalla lantiota kauemmas kaverista. Samalla toinen jalka nousee yläselän päälle painamaan kaveria lyttyyn. Seuraavaksi lantiolta työntävä jalka nostetaan painamaan pään/niskan päälle mutta jalkoja ei laiteta ristiin! Purista jalkoja yhteen, käännä kaverin peukku kohti kattoa, nosta lantiota ja kiristä hallitusti.

Elina suljetussa guardissa alla, tavoitteena kaverin posturen rikkominen

Triangelikuristus:

Muistisääntö: yksi käsi ja yksi pää, eli toinen käsi pitää saada pois jalkojen välistä. Kuten jujissa, triangelissa olevan käden kyynärpää pitää saada ”napalinjan” yli. Kiristäessä on tärkeää muistaa, ettei oteta kiinni jalkapöydästä (loukkaantumisriski jos kaveri yrittää nousta ylös), vaan nilkan yläpuolelta säärestä. Oheisen kuvan asennosta päällimmäisen jalan voi tuoda lantiolle ja työntää vartaloa kohti triangelin sisässä olevaa kättä. Sulje triangeli. Kiristä ja kurista.


Allaoleva kisaaja on hakemassa triangelia

Jujin puolustus:

Aloita ajoissa. Tämän jälkeen tärkeintä on tuoda oma paino kaverin päälle niin, ettei kaveri pysty alta suoristamaan vartaloaan. Omasta kädestä on hyvä napata kiinni jollain tavalla (paras jos saa halattua käden ottaen otteen omasta puvusta). Samalla voi varovasti alkaa hivuttaa omaa kyynärpäätä pois kaverin reisien välistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti