tiistai 17. huhtikuuta 2012

Abu Dhabi World Professional Jiu Jitsu Championship 2012

12.-14. huhtikuuta käytiin Abu Dhabissa World Professional Jiu Jitsu Championship -kisat, joihin suurin osa kisaajista oli tullut eri puolilla maailmaa järjestettävien karsintojen kautta. Sain kisalipun itse Vantaalla järjestetyistä karsinnoista helmikuussa, ja lähdin kisaamaan purppura/ruskea/mustavöisten naisten sarjassa. Suomalaisia oli yhteensä matkassa kuusi, naisten toinen edustaja Turusta FFG:n Eve otteli sinivöisissä, GB:n Otto valkovöisissä, BJJ Centerin Risto sinivöisissä, samaisen seuran Hannu purppuroissa ja niin ikään Centerin Janne ruskea-mustavöisissä.

Abu Dhabin kaupunkimaisemaa

Muutama sana itse Abu Dhabista. Tuntuu, että kaikki on rakennettu viimeisen kymmenen vuoden sisään, ja  koko ajan rakennetaan yhä enemmän, yhä isommin ja yhä loisteliaammin. Silti oma fiilis oli, että kaikkialla on hienot puitteet, mutta niistä puuttuu täysin sisältö. Keskustassa tuntui lähinnä olevan ostoskeskuksia, joissa ihmiset viettivät aikaa ilmastoinnin keskellä. Abu Dhabi on muslimikulttuuri, ja etenkin naisilta odotetaan peittävää pukeutumista. Rannalla ihmiset saivat olla bikineissään, mutta siellä olikin enenmmän länsimaalaisia paikallisten loistaessa poissaolollaan.

Meidät oli majoitettu niin ikään ulkoisilta puitteiltaan hienoon hotelliin, jossa oli myös erilaisia kuntosaleja ja muita virkistäytymismahdollisuuksia. Jopa painimatot löytyivät kisaajien käyttöön. Naisilla oli mahdollisuus käyttää lähinnä naisille tarkoitettua Lady Gymiä, josta löytyi myös suomalainen sauna. Tatamille sentään pääsi yhtä aikaa miesten kanssa. Järjestäjien puolelta tarjottiin myös päivittäin kolme ateriaa, eli ruokahuolto pelasi periaatteessa.

Kisat alkoivat muista BJJ-kisoista poiketen punnituspäivällä, joka oli 2 päivää ennen varsinaisia kisoja. Tässä vaiheessa alkoi "odotus". Saavuimme punnituspaikalle Even kanssa jo melkein heti aamusta. Laitoimme gi:t päälle ja siirryimme sekavan oloisen jonon päähän. Itse jono eteni hitaanlaisesti, ja suuri osa tuntui ohittelevan röyhkeästi kaverien sekaan. Reilun kahden tunnin kuluttua päästiin punnitukseen, jonka jälkeen jonotus jatkui kisapassin valokuvaukseen. Kolme tuntia jonotuksen alun jälkeen saimme passit kouraan ja pääsimme takaisin hotellille.

kisapassi
Torstaina oli lasten kisapäivä, joka tarkoitti meille vielä yhtä lepo- ja valmistautumispäivää. Perjantaina sitten alkoivatkin itse kisat. Päivän tunnussanaksi nousi jälleen "odotus". Urheilijan kannalta koko päivä oli todella epäselvän informaation vuoksi raskas. Alkuperäisen ohjelman mukaan tarkoitus oli aloittaa valkovöisten pienimmästä sarjasta, ja siten edetä aina mustavöisten avoimeen saakka. Naisten sarjojen sijoittelu oli koko ajan hieman epäselvää jopa järjestäjille. Kun kisat viimein käynnistyivät melkein tunti sovitun aikataulun jälkeen, ehdittiin sarjoja käydä kahteentoista saakka - tämän jälkeen oli 2 tunnin tauko. Osa sarjoista jäi kesken, ja esimerkiksi Risto ehti ennen taukoa ottaa sarjansa ekan matsin, ja toinen tuli vasta tauon jälkeen.

Kahden jälkeen oli tarkoitus jatkaa siitä, mihin jäätiin. Hetki mentiinkin näin, kunnes yhtäkkiä ilmoitettiin, että ruskea-/mustavöisten sarjat aloitettaisiinkin heti. Syynä lienee kisojen isännän Abu Dhabin sheikin saapuminen paikalle. Tämän jälkeen jokainen odotteli vuoroaan, joka saattoi olla milloin tahansa. Päivä venyi lopulta yli puolen yön, päättyen avointen sarjojen läpikäymiseen. Pitkä, pitkä päivä, joka vietettiin epätietoisuudessa. Plussaa oli, että lämmittelyalueet oli merkattu mattonumeroin, jolloin omaa vuoroa saattoi odottaa omalla lämmittelymatolla. Tällöin saattoi ainakin olla melko varma, ettei oma matsi vahingossa mennyt ohi.

lämmittelyalue
Omassa sarjassani sain ensin vastaani Lloyd Irwinin purppuravyön Sijara Eubanksin, jolle hävisin 2010 Mundiaaleissa avoimen ekan ottelun tuomariäänin. Ottelu alkoi minun guardiin vedolla, ja sain melkein heti alkuun sweepin siirtyen 2-0 johtoon. Sain melkein ohituksen aikaiseksi, mutta Sijara kääntyi kilppariin. Yritin hakea selkää, mutta ottelu nousi takaisin pystyyn, josta vedin nopeasti takaisn guardiin. Loppumatsi meni Sijaran hakiessa ohitusta ja minun hakiessa sweeppiä. Molemmat taisivat muutaman edun saada, ja kerran oli Sijara lähellä selän ottamisessa minun puolustaessa ohitusta kilppariin, mutta matsi päättyi 2-0 pistevoittoon.

Semifinaaleissa sain vastaani puolalaisen purppuravöisen Drysdale JJ:n Maria Malyjasiakin. Tämä oli edellisessä matsissaan hakenut ahkerasti suoria polvilukkoja, joten tiesin, mitä odottaa. Sain guardiin vedon onnistumaan ja lähdin pelaamaan guardia. Maria kuitenkin passasi nopeasti halffiin ja lähti yrittämään polvilukkoa. Sain plokattua ekat yritykset, mutta Maria kääntyi päättäväisesti polvilukkoon. Oma käteni jäi hankalasti polven päälle puristukseen tuoden kovan paineen heti polven yläpuolelle. Taputtamalla selvisin ehjänä, ja näin ollen matka omassa sarjassa jäi tähän. Tuloksena kuitenkin pronssia.

Avoin sarja oteltiin vasta illan suussa, ja pääsin ekaan matsiin iltayhdeksän maissa. Vastaan asettui Mathias Teamin purppuravyö Kristin Doeblin. Aloitin jälleen guardiin vedolla. Ottelun ensimmäiset kolme minuuttia hain sweeppiä ja kaveri ohitusta. Sain kuitenkin plokattua ohitusyritykset Jamesin leirillä läpikäydyllä z-guardilla. Päädyin lopulta puolivahingossa deep halfiin, josta sain heti Kristinin molemmat liepeet kiinni ja pääsin helpon oloisesti sweeppaamaan tämän. Otteet liepeissä auttoivat ohituksen hakemisessa, ja pääsin guardista ohi ensin sivusidontaan, sain käytettyä polvea pakilla ja lopulta pääsin myös mounttiin. Pistevoitolla eteenpäin.

Puolentoista tunnin odottelun jälkeen sain toisella kierroksella vastaan -52 kiloisissa edustaneen ruskeavöisen Nyjah Eastonin, joka oli Sijaran seurakaveri Lloyd Irwiniltä. Kokoero oli kyllä minun hyväkseni, mutta sain kerrankin voitettua pienen tytön pelkoni, ja otettua yllättävän hyökkäävästi. Nyjah veti odotetusti guardiin, ja lähti hakemaan omia kontrollejaan. Pääsin itse prässäämään päälle ja sain ohituksen aikaiseksi. Sivusidonnasta hain lähinnä lopetuksia pyrkien samalla kontrolloimaan Nyjahin pakoyrityksiä. Sai olla todella tarkkana, ettei tämä päässyt pyörähtämään kilppariin. Sain myös yhdet polvi pakilla -pisteet. Nyjah sai kuitenin viimein palautettua guardin, ja joiduin hetken puolustamaan tämän spiderhookkeja. Sain kuitenkin uuden ohituksen aikaiseksi päätyen jälleen sivukontrolliin. Ottelun viime hetkillä Nyjah pääsi vielä yrittämään guardin palauttamista, mutta pistevoitto vei jälleen eteenpäin.

Gabrielle ja minä (kiitos Eve kuvasta)
Kolmannella kierroksella sain sitten kauan odottamani vastustajan: oman sarjani maailman ykkösnaisen ja myös mustavöisten avointa sarjaa hallitsevan Alliancen Gabrielle Garcian. Gabi lähti kokeneesti liikkeelle, vei minut mattoon ja pääsi melko nopeasti guardista ohi johtaen tässä vaiheessa matsia 5-0. Sain palautettua guardin kilpparin kautta, ja kokeilin de la Riva -guardia. Gabi pääsi kuitenkin uudelleen ohi sivusidontaan. Sain uudestaan guardin palautettua, mutta oma hookki jäi huolimattomasti liian ylös ja Gabi sujahti helpon oloisesti suoraan mounttiin hakien heti kuristusta. Kuristus osui kohdilleen ja niinpä oma tieni avoimessa katkesi 3 minuutin matsin jälkeen. Tämä oli ehdottomasti mahtavin matsi oman jiu jitsu harrastamisen aikana, ja haluaisin päästä ottelemaan pian uudestaan Gabin kanssa. Tämä veikin odotetusti sekä naisten avoimen että oman painosarjani voiton.

Kisakuumetta reissu nosti sopivasti, ja tämä oli loistavaa treeniä Mundiaaleja silmällä pitäen. Abu Dhabi maana ei ollut mitenkään mieleeni, eivätkä kisajärjestelyt olleet kovin sujuvat, mutta vastustajien kovuus korvasi paljon. Lauantaina käytiin kaikki finaalit, ja olivathan puitteet jälleen kerran hienot. Jokainen ottelija kuulutettiin sisään ja seurattiin kameran kanssa matolle saakka. Isolta valotaululta sai seurata matsin kulkua ja heti perään parhaita paloja hidastuksena. Suomalaisväriäkin näkyi finaaleissa saakka, kun Otto voitti valkovöisissä oman sarjansa, Risto otti oman sarjansa kullan ja Hannu otteli peräti kahdessa finaalissa tuoden kotiin oman sarjansa kullan ja avoimesta hopeaa. Even ja Jannen tiet kisoissa päättyi harmittavasti ekalla kierroksella - Jannen vastustajana oli muuten Andre Galvao. Tällaista tällä kertaa.

Venla kuittaa (kiitos Eve kuvasta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti