maanantai 20. helmikuuta 2012

sunnuntai 12.2. - peruskurssi päättyy kauluskuristuksiin :)

Peruskurssin viimeisellä kerralla katsottiin yleisesti puvulla painimiseen liittyviä kontrolleja sekä kauluskuristuksia. Luonnollisesti tämä kerta oli sii BJJ:tä.

Alkuun katsottiin ihan perusotteet, joilla pukuun voi tarttua. Kauluksista voi ottaa otteen joko peukalon tai muiden sormien jäädessä sisäpuolelle. Jos ote on saman puolen liepeestä, on peukalo luonnollisesti sisäpuolella, ristikkäisestä liepeestä kiinni otettaessa muut sormet. Otetta ei kannata puristaa kiinni "nyrkkiin" eli kaikilla sormilla, sillä silloin käsistä häviää rentous ja liike. Sen sijaan "puristaminen" tapahtuu kolmella sormella, peukalolla, pikkurillillä ja nimettömällä.

Hihoista ja lahkeista kiinni ottamiseen on erilaisia vaihtoehtoja. Tavallisimmat lienee nämä:

Hiha on tyhjä, mutta idea selvinnee...tehdään siis sormille eräänlainen tasku, johon ne laitetaan

ns. pistooliote; hihasta tehdään "kahva", joka suljetaan nyrkkiin

Samat otteet toimivat myös lahkeista kiinni otettaessa. Huomioitava on, ettei kättä saa työntää sisälle kaverin hihansuusta tai lahkeesta. Tämä on ihan turvallisuusseikka, sillä sormet jäävät helposti jumiin ja voivat vääntyillä kaverin irrottaessa otteita. Oman lahkeen tai hihan sisään saa sen sijaan työntää sormet. Tästä voi olla hyötyä esim. päivän viimeisessä tekniikassa, ezekiel-kuristuksessa. Hihojen, lahkeiden ja kaulusten lisäksi koko puvusta saa tarttua kiinni. Myös takin liepeitä voi käyttää avuksi kontrolloimisessa tai lopetusten hakemisessa.

Varsinaisena teemana oli sitten perus kauluskuristukset, joista ensin katsottiin ristikuristus alta guardista. Kaveria vedetään alas tai vaihtoehtoisesti mennään itse lähelle kaveria ja otetaan ristikkäisellä kädellä ote kaverin kauluksesta aivan tämän niskan takaa. Hyvä muistisääntö on tähdätä käsi puvun takin "niskalapun" kohdalle. Ote haetaan kämmenpuoli ylös päin. Toinen käsi viedään toiselle puolelle ristiin, kuljettamalla se ensimmäisenä laitetun käden ali, ote kauluksesta, myös tällä kädellä kämmenpuoli ylöspäin. Kiristäminen tapahtuu vetämällä omia kyynerpäitä kohti kylkiä ja pitämällä kaveri alhalla.

Toinen tapa hakea kuristusta on seuraavanlainen. Ensimmäinen käsi haetaan samalla tavalla niskan taakse. Toinen käsi kierretään kaverin niskan takaa, ja sillä otetaan ote, tällä kertaa kämmenselkä ylöspäin, kaverin kauluksesta tai olkapään kohdalta puvusta. Näistä jälkimmäinen on helpompi. Tämän jälkeen kiepautetaan käsi kaverin pään etupuolelle ja kiristetään.

Kolmas tapa sijoittaa "toinen käsi" on ns. silittää kaverin poskea. Tällöin käsi haetaan ristiin siten, että oma kyynervarsi vedetään kaverin poskea myöten alaspäin. Tämä kääntää kaverin päätä ja paljastaa kaulan. Silityksen loppuvaiheessa otetaan kiini puvusta kaverin olkapään tienoilta ja kiristetään edellisen tavoin.

Vastaavat kuristukset toimivatr myös päältä mount -positiosta. Ensimmäisen käden ote on vaikeampi saada niskan taakse; tällöin ote haetaan mahdollisimman syvältä kaverin kauluksesta ja painetaan tämän jälkeen oma kyynervarsi tiukasti kiinni kaverin rintakehään. Toisen käden ote voidaan hakea niskan takaa ja kiepauttamalla käsi etupuolelle tai vaihtoehtoisesti "silittämällä".

Lopuksi käytiin läpi vielä ezekiel-kuristus, jossa käytetään hyväksi puvun hihoja. Haetaan oma käsi kaverin niskan takaa ja otetaan kiinni toisen käden hihasta, sisäpuolelta. Toinen käsi kuljetetaan kaverin kaulan yli, ja otetaan ote omasta hihasta. Kiristetään "vetämällä" aukkoa pienemmäksi. Jos kaveri suojaa kaulaa pitämällä leuan rinnassa, voi tiensä "kutittaa" läpi.

Tämmöistä silittelyä ja kutittelua tällä pekulla. Tyttöpainit jatkuvat tästä eteenpän tiistaisin ja sunnuntaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti