Jalkalukot ovat etenkin lukkopainin suola ja pippuri. BJJ:ssä ne eivät yleensä nouse niin suureen rooliin, sillä valko-purppuravöiset saavat tehdä vain suoraa nilkkalukkoa, ja siinäkin säännöt ovat varsin tarkat. Lukkopainin ammattilaissäännöt tuovat mukanaan lisää sallittuja lukkoja, mitkä ovatkin oiva lisä lopetusarsenaaliin.
Jalkalukoilla on joskus ilkeä maine etenkin BJJ-piireissä, mutta se johtuu mielestäni kokemattomuudesta. Jos treeneissä ei ole treenikaveria, joka tekisi jalkalukkoja, niin niitä ei opi varomaan saati sitten itse tekemään. Lukoista selviää taputtamalla ajoissa. Jalkalukkojen kohdalla kipu ei välttämättä varoita niin aikaisin tulevasta lukosta, joten taputtamisen kanssa täytyy olla valmiina. Myös pakosuunnat täytyy tuntea, jottei vahingossa pakene väärään suuntaan lukkoa kiristäen. Suosittelen, että varsinkin alussa taputtaa lukkoon, ja sen jälkeen pyytää kaveria ottamaan lukon höllästi kiinni ja neuvomaan pakosuunnan. Mutta, itse asiaan.
Elikkäs, ensinnä käytiin läpi suora nilkkalukko:
Tätä harjoittelimme avoimesta guardista: toinen maassa, toinen seisten. Seisova tyyppi nappaa kaverin nilkan omaan kainaloonsa istuen samalla alas. Kaverin jalka otetaan kainaloon joko siten, että oma peukalon puoleinen ranneluu asetetaan kaverin akilesjännettä vasten tai vaihtoehtoisesti nilkka kainaloon ja yritetään saada oma kämmen omaa rintakehää vasten. Hyvä ote riippuu myös hieman raajojen pituudesta ja omista mieltymyksistä. Omat jalat asetetaan kaverin lantiolle ja puristetaan omia polvia yhteen kaverin jalan jäädessä väliin. Käännytään kyljelle ja lähdetään kiristämään lukkoa tuomalla omaa lantiota eteenpäin.
HUOMIO: BJJ:ssä on otettava huomioon, ettei kumpikaan omista jaloista saa ylittää lukotettavaa jalkaa ristiin. BJJ:ssä on myös kierähdettävä sille kyljelle, jonka puolella jalka on kainalossa. Molemmat säännöt siksi, että muutoin lukko voi kohdistua nilkan sijaan polveen, mikä on BJJ:ssä kielletty lukko. Tällöin lukon yrittäminen johtaa hylkäykseen. Sen sijaan lukkopainissa jalat voi ristiä ja kaatua voi kummalle tahansa kyljelle.
Seuraavana vuorossa oli heel hook:
Lähtötilanne oli sama avoin guardi kuin äskeisessäkin. Oma jalka esim. oikea jalka, heitetään nyt ulkokautta kaverin jalan yli, nilkan tullessa edelleen kainalon tienoille. Parasta olisi, jos omat jalat saadaan tässä vaiheessa "piilotettua", sillä yleinen puolustus jalkalukkoihin on lähteä tekemään vastajalkalukkoa. "Piilotettaessa" oma oikea jalka pyritään saamaan triangelin kaltaiseen asentoon vasemman jalan taipeeseen ja vasen jalka puolestaan kaverin oikean reiden alle. "Piilottaminen" myös estää kaveria pakenemasta. Omat polvet puristetaan jälleen yhteen. Kaverin jalka otetaan kainaloon, tällä kertaa kantapään jäädessä ulos. Kaverin kantapää otetaan omaan kyynärtaipeeseen ja lähdetään kiertämään sisään päin. Kannattaa katsoa videolta jalan asento kainalossa sekä kiertosuunta.
Jos heel hook ei toimi, voi samasta tilanteesta lähteä hakemaan toe hold/figure four -lopetusta. Tällöin jalka otetaan pois kainalosta ja tartutaan saman puolen kädellä jalkapöydän päältä. Oman käden pikkurillin tulisi tällöin koskettaa kaverin pikkuvarvasta. Toinen käsi kierretään kaverin jalan yli ja otetaan ote omasta ranteesta. Aivan kuin hakisi kimuraotetta jalkaan. Tämän jälkeen lukko kiristetään molempia ranteita sisäänpäin kääntämällä, oma vartalo apuna.
Viimeisenä käytiin suora polvilukko: Se muistuttaa mekaniikaltaan suoraa käsilukkoa. Haimme lopetusta half-guardista päältä. Kaverin päällimmäinen jalka halataan syliin ja lähdetään liu'uttamaan polvea tämän nivusten yli. Oma nilkka saa jäädä kaverin päälle, polvia puristetaan jälleen yhteen. Kaverin jalasta voi ottaa kiinni nilkan tienoilta, halata sen itseään vasten ja kiristää lukko lantiota eteenpäin tuomalla. Jos tämä tuntuu hankalalta, voi jalan laittaa myös omaan kainaloon, ja jälleen kiristää lantiota eteenpäin tuomalla.
Jyväskylän Fight Like a Girl Club on Jyväskylän Fight Clubilla treenaavista naisista koostuva treeniporukka. Lajeinamme ovat brasilialainen jiu-jitsu, lukkopaini ja vapaaottelu. Klubilla on naisten treenit kahdesti viikossa. Tämä blogi toimi vuosina 2011-2018 näiden treenien treenipäiväkirjana. Toiminta salilla jatkuu entisellään, mutta treenipäiväkirjan sijaan blogissa julkaistaan nykyisten ja maailmalla vaikuttavien klubilaisten kirjoituksia treeneistä, kisaamisesta ja kamppailevista naisista.
maanantai 20. helmikuuta 2012
perjantai 10.2. - peruskurssi: jalkalukkoja
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti