maanantai 31. heinäkuuta 2017

Sunnuntai 9.7. - Lassot viuhuu osa 1

Sunnuntain treeneissä tutustuimme lassokontrolliin avoimesta guardista. Lähdimme hakemaan lassoa suljetusta guardista, josta siirryttiin ensin ns. puolispideriin, eli omat sääret tuotiin hookeiksi kaverin kyynärtaipeisiin siten, että jalkapohjat ovat kaverin lantiolla ja polvet osoittavat ulospäin. Tätä kontrollia on käytetty aiemmin mm. varsinaiseen spider guardiin siirtymisessä. Tällä kertaa pyöräytettiin kuitenkin toinen jalka lassoksi eli tuotiin se kaverin käden yli kainaloon. Toinen jalka jätettiin kuvan mukaisesti puolispideriin.

Lasso + puolispider

Jotta lassokontrolli pysyisi tiukkana, tulee hookattua polvea kääntää koko ajan ulospäin ja omalla kädellä pitää veto kaverin kädessä. Oma lantio pidetään "ilmavana" eli valmiina liikkumaan kaverin mukana, jos/kun tämä yrittää pyristellä lassosta irti. Kun lasso on kunnolla kiinni, on kaverin kuitenkin hyvin vaikea lähteä purkamaan sitä saatika ohittamaan guardia. Mutta koska pelkkä guardissa pysyminen harvoin on tavoitteena niin lähdimme seuraavaksi itse hyökkäämään lasson avulla.

Spidehookilla horjuttaminen

Ensimmäiseksi katsoimme tilannetta, jossa kaveri reagoi nostamalla lassosta vastakkaisen polvensa pystyyn. Vastareaktiona siirsimme toisen jalan kokonaiseen spideriin ja sweeppasimme kaverin lassokäden puoleiselle kyljelle. Jotta sweeppi onnistuisi, pitää spiderhook tuoda paikalleen laajalla, pyöreällä liikkeellä. Tällöin kaverin painopiste nousee hookin mukana ja  sweeppi tulee lähes kuin itsestään. Kaverin kaatuessa pidetään molemmat hookit paikallaan. Ylösnoustessa irrotetaan ensin spiderhook, siirrytään sivukontrolliin ja viimeiseksi irrotetaan lasso. Joskus sweepistä on mahdollista päästä myös suoraan mountiin.

Sweepin jälkeen pidetään tilanne kontrollissa

Päivän toinen tekniikka eli omoplata tehtiin tilanteesta, jossa kaveri fiksummin nostaa pystyyn lasson puoleisen polven. Tällöin hänellä on hyvä tukipiste eikä spidersweep sellaisenaan toimi. Tällä kertaa irroitettiin puolispider jalka kokonaan ja tuotiin se kaverin säärtä vasten. Vapaalla kädellä lähdettiin puolestaan kurottamaan jalkojen väliin ja samalla lähdettiin pyörähtämään oman hartian yli nurinniskoin. Samalla kun oma pää kääntyy kohti kaveri takamusta, irrotetaan lassohookki ja työnnetään jalalla kaveria olkavarresta, kuten omoplataan kuuluu. Jalka ja liike suuntautuu kohti kaverin kainaloa, ei kyynärpäätä. Kaverin horjahtaessa eteenpäin noustaan istumaan ja tartutaan kaveri lantiosta, jotta tämä ei pyörähtäisi kuperkeikalla pakoon. Viimeistellään omoplata normaalisti "merenneitoasentoon". Oheinen kuvasarja toivottavasti selventää liikettä:


Vapaa käsi kurottautuu jalkojen väliin

Pyörähdy ympäri, kainalojalka horjuttaa

Istumaannousu ja omoplatan kiristys

(Photos by Heli Siltala)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti