maanantai 6. kesäkuuta 2016

Ti 31.5. - Pakoja huonoista positioista

Tiistain treeneissä palasimme hetkeksi perusasioiden äärelle eli kertailimme pakoja mountista sekä sivusidonnasta. Molemmat positiothan ovat päälläolijalle erittäin hyviä ja alla joutuu usein tekemään todella paljon töitä päästäkseen pois. Perustyökalut pakenemiseen ovat molemmista positioista samat eli silta ja katkarapu. Nämä ovat periaatteessa kaikille tuttuja, mutta sparrin tuoksinnassa niitä ei välttämättä tule käytettyä ihan niin tehokkaasti kuin luulisi. Työnteon ohella paoissa kannattaa siis pitää mielessä myös maltti ja keskittyä siihen, että tekee tarvittavat liikkeet oikein. Seuraavassa muutama yksityiskohta, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos pakeneminen ei tunnu luistavan:

Siltauspako mountista: 
- Muista kaksi erillistä siltausliikettä: toinen kaverin käsien saamiseksi mattoon ja toinen tämän siltaamiseksi pois päältä. Voiman saamiseen siltoihin auttaa, kun tuo omat jalat mahdollisimman lähelle pakaroita.
- Kun kaverin käsi on saatu haltuun ja halutaan lähteä siltaamaan yläviistoon, käy helposti niin, että yritetään lähteä kääntymään suoraan sivulle, jolloin kaverin kääntäminen on hyvin raskasta. Tässäkin liike lähtee aluksi suoraan ylös päin, jotta kaverin painopiste kevenisi.


Katkarapupako mountista:
- Kädet päällekkäin raamiksi joko kaverin polvelle tai lantiolle. Näistä pisteistä raamit ovat vahvat, reiden päällä tai kädet erillään eivät niinkään.
- Pieni siltaus ennen katkarapua tilan saamiseksi ja tarvittava määrä toistoja. Pako harvoin onnistuu yhdellä sulavalla liikkeellä, vaan vaatii usein monta peräkkäistä katkarapua sekä myös puolenvaihtoja.

Silta-katkarapupako sidesta:
- Vahvat raamit eli toinen kyynärvarsi kaverin lantiolla ja toinen kaulalla. Ja nimenomaan koko kyynärvarsi kaveria vasten eli ei yritetä nostaa kaveria penkkipunnertamalla pois päältä.
- Sillan ja katkaravun yhdistäminen: helposti käy niin, että joko siltaa todella voimakkaasti, mutta ei muista liikuttaa lantiota ulos tai sitten yrittää kääntää lantiota kohti kaveria ilman siltaa. Kumpikaan liike ei yksinään ole kovin tehokas, vaan ne pitää yhdistää.
- Polvi nopeasti väliin. Sillan tarkoituksena on luoda sen verran tilaa, että saadaan siirrettyä lantiota ulospäin ja tämä liike puolestaan mahdollistaa polven tuomisen itsen ja kaverin väliin. Tämä saattaa onnistua yllättävän pienelläkin liikkeellä, jos sillan, katkaravun ja polven tuomisen onnistuu tekemään nopeasti ja yhtenäisesti.

Lisäksi etenkin kisoissa kannattaa huonoon positioon joutuessa hieman taktikoida pakojen rytmityksen kanssa. Kaverin päästessä päälle kannattaa ensimmäiset sekunnit taistella aivan täysillä, sillä mikäli esim. ohitustilanteen onnistuu 3 sekunnin kuluessa neutraloimaan, ei kaveri saa lainkaan pisteitä suorituksestaan. Mikäli kaveri on kuitenkin jo saanut pidettyä kontrollin jonkin aikaa, voi voimien säästämiseksi olla fiksua hieman levätä ennen kuin yrittää seuraavan kerran pakoa. On usein parempi tehdä esim. neljä todella terävää siltaa putkeen, levätä hetki ja yrittää taas uudestaan neljän sillan avulla, kuin tehdä puolivillaisia pakoyrityksiä minuutin ajan. Lahnaksi ei mattoon tietystikään voi jäädä makaamaan, vaan pitää aktiivisesti puolustaa kaverin lopetuksia sekä etenemistä ja samalla kytätä hyvää paikkaa pakenemiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti