tiistai 13. kesäkuuta 2017

Ti 30.5.- Ti 6.6. – Kilpikonnia ja vierailijoita

Touko-kesäkuun vaihteessa tutustuimme treenaajien toiveesta tarkemmin kilpikonna-positioon eli kotoisammin kilppariin. Kilppari on painiessa varsin yleinen puolustusasento, johon voi turvautua esim. kun kaveri on pääsemässä guardista ohi. Kilppariin pyörähtämällä voidaan neutraloida kaverin pistesuoritus ja parhaimmilllaan päästä itse taas hyökkäyskannalle. Allaolijan näkökulmasta kilppari toimiikin parhaiten nopeana välietappina, jossa vain käydään ja lähdetään nopeasti uudestaan liikkeelle.

Kaksissa tiistaitreeneissä (30.5. ja 6.6.) katsottiinkin tarkemmin kilpparista pakenemista. Ensimmäisessä tilanteessa päälläolija on kilpparissa pääpuolella sprawlaamassa. Tästä lähdettiin tarttumaan kaveria kiinni ristikkäisestä lahkeesta ja samalla tuotiin oma tarttuvan käden puoleinen jalka kaverin jalkojen viereen. Toinen käsi tukee asentoa, joka muistuttaa teknisen ylösnousun alkuvaihetta. Tästä lähdetään heittämään toinenkin jalka kaverin kylkeä kohti ja istutaan samalla mattoon, jolloin päästään kilpparista suljettuun guardiin.

Toinen pakovaihtoehto katsottiin tilanteesta, jossa kaveri on kiertänyt päällä kontrolloimaan kilpparia sivulle. Tästä lähdetään luomaan ensin vähän tilaa tuomalla oma käsi väliin vasten kaverin jalkaa ja kääntymällä hieman kohti kaveria. Tämä vapauttaa omaa lantiota ja mahdollistaa guardin palautuksen kuperkeikan avulla. Kuperkeikka tehdään siten, että kaveria lähempänä oleva hartia tuodaan mattoon ja oma kauempi jalka heitetään laajassa kaaressa toiselle puolelle. Lopputilanne on jälleen avoin tai suljettu guardi.

Ohessa molemmat palautustekniikat myös liikkuvana kuvana:

Sunnuntaina 4.6. katsottiin puolestaan kilpparia päälläolijan näkökulmasta. Päällä on tärkeää muistaa pitää koko ajan painetta kaverin päällä, jotta tämä ei pääsisi pyörähtämään samantien pakoon kilpparista. Mikäli kilppariin päädytään esim. sprawl-tilanteesta etupuolelle, luodaan paine tuomalla oma rintakehä vasten kaverin yläselkää ja heittämällä omat jalat kauas taakse. Tähän asentoon ei kuitenkaan kannata jäädä vain hengailemaan, vaan hyvä vaihtoehto on kiertää kaverin hartialinjan taakse ja kontrolloida kilpparia lantiolta (joko sivulta tai kokonaan taakse kiertäen). Kaveri alla saattaa yrittää estää kiertämisen tai yrittää palauttaa kilpparia tarttumalla kiinni omaan jalkaan. Tämän otteen voi irrottaa tuomalla oman samanpuoleisen käden tarttuvan käden alta ja laittamalla kämmenen kaverin takaraivon päälle. Annetaan painetta kaverin päälle hartian ja underhookin avulla, sprawlataan jalka irti ja kierretään kaverin hartialinjan taakse joko jalkojen sivulle tai kokonaan taakse. Lantiolla paine pidetään hyvin kaverin vyölinjan päällä joko kyljellään nojaamalla tai polvilla puristamalla. Omat varpaat pysyvät mattoa vasten, jolloin liikkuminen ja paineen antaminen on paljon helpompaa.

Seuraavaksi lähdimme hyökkäämään kilpparista kaverin selkään. Tämä tapahtuu hakemalla ensin tiukka turvavyöote kaverin yläkropasta. Samalla oma rintakehä tuodaan kaverin selkää vasten ja myös pidetään se siinä koko liikkeen ajan. Seuraavaksi lähdetään liikkumaan kaulalla olevan käden puoleiselle sivulle siten, että oma kauempi polvi työnnetään tukipisteeksi kaverin polven ja kyynärpään väliin samalla lähdetään tuomaan omaa hartiaa kohti mattoa, jolloin kaveri kellahtaa käsillä vetämällä ja polvella työntämällä kyljelleen. Koko ajan säilytetään tiukka kontrolli kaverin selästä. Seuraavaksi korjataan omaa asentoa katkaravun avulla siten, että työntämässä ollut polvi tulee nyt kaverin yläselkää vasten ja itse noustaan hieman istuvaan asentoon. Selänotto viimeistellään tästä vetämällä kaveria ylöspäin syliin ja ujuttamalla samalla vähintään toinen hookki paikalleen.

Selkäkontrollista katsottiin myös ristikuristus kauluksilla. Lähdetään hakemaan kuristusotetta syöttämällä kainalokädellä lieve kaulalla olevaan käteen. Syötettävä kaulus käännetään ”nurin”, mikä tekee otteesta tiukemman ja ote haetaan niin syvältä niskan takaa kuin mahdollista. Toinen käsi viedään vastaotteeksi toiseen liepeeseen oman käden alapuolelle. Itse kuristus tapahtuu kääntämällä kuristavan käden rannetta siten, että pikkusormi taipuu alaspäin. Eli ikään kuin ”kaasun löysäys” sivuttain. Tarvittava liike on hyvin pieni, jos/kun kaulusote on kiinni tarpeeksi syvällä. Toinen käsi vetää hieman vastaan ja omat kyynärpäät pysyvät tiukasti kiinni kyljissä.

Sunnuntain 4.6. treeniporukka (Kuva by Heli Siltala)
Sunnuntain treeneissä meillä oli vierailemassa myös 100 lajia vuodessa -blogin Silja, jonka kattavasta treeniraportista voi käydä kurkkaamassa, miltä BJJ vaikuttaa ensikertalaisen silmin. Silja veti treenit läpi tosi hyvällä asenteella ja sykkeellä ja riittipä energiaa painien jälkeen vielä vapaaottelunkin testaamiseen. Myös vaparikokeilusta on tulossa raportti blogiin. Käykäähän lukemassa ja tervetuloa uudestaan painimaan, Silja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti